‘Wat moeilijk, zeg’
Foto: vrt
Rob Vanoudenhoven houdt het bij één deelname aan De Allerslimste Mens. Ben Crabbé blijft domineren.

 Het is bewezen: mannen en vrouwen zijn niet gelijk in deze wereld. Terwijl vorig jaar na enkele afleveringen van De Slimste Mens de haatgroepen tegen Linda De Win op Facebook welig tierden, is er nu nog geen spoor van een groep die Ben Crabbés quizgedrag op de korrel neemt. We hebben het voor het schrijven van dit stukje nog eens nagekeken. Nog niemand is eraan begonnen deze week.

Voor alle duidelijkheid: we pleiten niet vóór dergelijke onmin op het internet. We maken gewoon de opmerking dat een vrouw al lang naar de hel en terug verwezen zou zijn als ze in dit programma zou uitspoken wat Ben Crabbé doet.

Oké, oké, we geven het toe, de man is slim. Als enige wist hij iets zinnigs te zeggen over Ignatius Van Loyola (ook wij zijn het moeten gaan opzoeken). Ook puzzelde hij razendsnel de termen Sharia, sjorren en Sarie Marais bij elkaar. Het begon zelfs Erik Van Looy op de zenuwen te werken dat Crabbé na al zijn bijna perfecte antwoorden steevast uitroept: ‘Hé hé, wat moeilijk, echt moeilijk’.

De man gaat wel erg enthousiast in het spel op. Terwijl de andere kandidaten proberen te antwoorden op een vraag, is Ben Crabbé mompelend op de achtergrond zijn antwoorden op de vorige vraag nog aan het overlopen.

Crabbé werd desondanks toch de allerslimste mens van de dag. Niet erg, dan konden we wat langer quizzen met Rob Vanoudenhoven en Bent Van Looy, die een opvallend ontactische finale speelden. Niemand liet zich ‘strategisch zakken’.

Bovendien wist Vanoudenhoven geen enkele term te verzinnen bij de uittocht van de Israëlieten uit Egypte. Zelfs een ongelovige niet-quizzer zou op het Oude Testament gokken. En dat de zee splijt in dat verhaal, is een van de eerste dingen die wij in de kleuterklas te horen kregen.

Een mens zou bijna denken dat Vanhoudenhoven geen zin had om nog een keertje terug te komen. Spijtig, want hij was gisteren de man met de meeste leuke grappen. En bovendien zat hij sterk te quizzen. Op die finale na.