Volgens Duitse artsen is een man die drie jaar geleden een experimentele aidsbehandeling onderging, als gevolg hiervan genezen.

De man die zowel aan leukemie leed als besmet was met het aidsvirus onderging een speciaal op zijn situatie toegesneden experimentele beenmergtransplantatie, die erop was gericht zowel zijn kanker te genezen als hem immuun te maken voor het aidsvirus. Dat lijkt te zijn gelukt.

Succesvol

Resultaat van het experiment is dat de man kankervrij is en al bijna drie jaar geen aidsvirus meer in zijn bloed is aangetroffen, ook al slikte hij al die tijd geen aidsremmers, melden zijn artsen in het vakblad Blood.

De man, een Amerikaan die in Duitsland woont, had eerst chemotherapie en bestraling gekregen om zijn zieke bloedcellen te doden. Daarna kreeg hij een transplantatie met beenmerg van een gezonde donor, die van nature bovendien resistent was tegen besmetting met het aidsvirus.

Erfelijke afwijking

Dat kwam omdat hij door een erfelijke afwijking geen CCR-5-receptoren op zijn bloedcellen heeft. Die receptoren gebruikt het aidsvirus doorgaans om aan te meren bij en binnen te dringen in immuuncellen uit het bloed. Als de receptor misvormd is, zoals bij deze beenmergdonor, kan het aidsvirus de cellen niet of veel moeilijker besmetten.

Beenmergtransplantatie zal nooit een standaardbehandeling tegen aids worden. Daarvoor is geschikt donorbeenmerg te moeilijk verkrijgbaar en de ingreep te riskant - tot een derde van de patiënten overleeft hem niet. Bovendien kost de behandeling zo'n 200.000 euro - niet echt haalbaar met 33 miljoen geïnfecteerden wereldwijd.