Een van de kinderdagverblijven waar Robert M. mogelijk kinderen heeft misbruikt, komt zwaar onder vuur te liggen. Enkele maanden geleden liepen twee Vlaamse meisjes er stage. ‘Wij hebben niets gemerkt’, zeggen ze.

Twee Vlaamse meisjes die vorig schooljaar in het Don Bosco-instituut in Groot-Bijgaarden zaten, gingen in Het hofnarretje twee weken op buitenlandse stage. ‘Ik was geschokt toen ik het hoorde’, zegt Jessica Marchant. ‘Alle ramen komen op straat uit en er waren altijd veel begeleiders aanwezig. Je zou zoiets nooit verwachten. Ook aan de kinderen was niets speciaals te merken. Ze waren niet verlegen en kwamen gewoon naar mij toe.’

Ook haar vriendin Aesma El Khaldi was niets opgevallen. De kindjes daar waren zo vrolijk’, zegt ze. ‘Ik stond bij de peuters en heb dus misschien kindjes onder mijn hoede gehad die als baby seksueel mishandeld waren. Maar we weten niet wie.’

Ouders niet gewenst

Behalve Robert M. is nog een andere medewerker van het Hofnarretje, Edwin R. (39), opgepakt voor het bezit van kinderporno. Ook directeur Albert Drent kwam in het vizier, toen bleek dat er bij hem thuis ‘slaapfeestjes’ plaatsvonden. Die werden georganiseerd door de intussen aangehouden Edwin R..

Een team van de Amsterdamse recherche onderzoekt alle signalen daaromtrent, maar benadrukt dat directeur Drent geen verdachte is. Toch stapte Drent op.

Eén van de betrokken ouders vertelde aan de Amsterdamse zender AT5 dat er logeerpartijtjes waren waarbij ouders en leidsters niet aanwezig mochten zijn. Ook bij de ‘afzwaaifeestjes’ van kinderen die naar de lagere school gingen, waren ouders niet welkom. Edwin R. bracht over die feestjes enthousiast verslag uit op de website van het Hofnarretje.

Extra controle

‘Ze hebben het de hoofdverdachte (Robert M., nvdr.) wel heel erg gemakkelijk gemaakt’, zegt Gjalt Jellesma, woordvoerder van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink). ‘Hij was veel te vaak alleen met de kinderen.’ De vereniging pleit voor onaangekondigde controles bij kinderdagverblijven.

De burgemeester van Amsterdam heeft intussen in alle filialen van de betrokken kinderdagverblijven twee specialisten geposteerd. Die blijven minstens tot het einde van de week toezicht houden op het reilen en zeilen in de centra.