De huidige federale regering in lopende zaken zal dringende maatregelen moeten nemen om het begrotingstekort in 2011 terug te brengen met 1 procent, indien een nieuwe regering uitblijft. Dat zegt minister van Financiën Didier Reynders (MR).

Reynders reageert op het nieuws over een mogelijke verslechtering van de Belgische rating bij ratingbureau Standard&Poor's.

Indien in de komende weken geen nieuwe regering op de been gebracht wordt, zal het aan de regering in lopende zaken zijn om de noodzakelijke maatregelen voor volgend jaar te nemen, oordeelt Reynders. In dat scenario zou de federale regering de helft van de inspanning op zich nemen, ongeveer 2 miljard euro, indien ook de deelstaten en de lokale overheden hun deel doen, verduidelijkt hij.

Reynders wijst er voorts op dat de ratingbureaus zich steeds baseren op meerdere criteria. 'Standard&Poor's is van oordeel dat we goede resultaten boeken voor wat betreft de begroting, de schuldenlast en de groei die het beter doet dan voorzien', benadrukt hij.

Waar wel onzekerheid over bestaat, is de capaciteit om in 2011 beslissingen te nemen, benadrukt Reynders. 'In het begin van het jaar moeten we in staat zijn bepaalde maatregelen aan te kondigen. Indien het geen nieuwe regering is die dat doet, dan is het aan de regering in lopende zaken om dat met parlementaire steun te doen. Indien we in 2011 nog in dezelfde situatie zitten, dan zou het abnormaal zijn dat de regering in lopende zaken geen dringende maatregelen treft voor 2011', besluit de minister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in