Del Bosque: 'Spaans voetbal is dopingvrij'
Foto: *
Vicente del Bosque, bondscoach van huidig wereldkampioen Spanje, verklaarde dinsdag dat het voetbal volledig dopingvrij is. Hij reageerde daarmee op het recente dopingschandaal dat de Spaanse atletiekwereld volledig door elkaar schudde.

'Het voetbal is absoluut proper, het tegendeel zou me verafschuwen', aldus del Bosque vanuit het Spaanse Murcia. 'Noem me naïef, maar gedurende de 42 of 43 jaar dat ik meedraai in het voetbal, heb ik geen enkele speler zich zien doperen of er zelfs van verdacht. Doping in het voetbal, dat acht ik onmogelijk.'

Veertien personen, waaronder atleten, trainers en artsen, werden op 9 december ondervraagd in het kader van een grootscheepse anti-dopingoperatie, Operatie Galgo genaamd, die in Spanje gevoerd wordt.
Ook Xavi Hernandez, middenvelder bij FC Barcelona en de Spaanse nationale ploeg, is resoluut: de wereldtitel van juli 2010 werd zonder doping binnengehaald. 'Doping in het voetbal bestaat niet. Met alle controles die we moeten ondergaan is dat trouwens onmogelijk.'

De heisa in de Spaanse voetbalwereld komt er nadat de Spaanse media inpikten op enkele uitlatingen van de hoofdbeschuldigde in operatie Galgo, Eufemiano Fuentes: 'Als ik zou beginnen praten, zou Spanje zowel de Europese (2008) als de wereldtitel kunnen inleveren', aldus de Spaanse dokter.