SP.A en PS reageren dinsdag verontwaardigd op het nieuws dat de bank Delta Lloyd tienduizenden minder vermogende klanten voortaan nog slechts in één kantoor in Brussel te hulp zal staan.

'Deze vorm van bankieren hoort niet thuis in onze economie', oordeelt SP.A-Kamerlid Hans Bonte.

Delta Lloyd liet maandag weten dat particuliere klanten voortaan minstens 1.200 euro per maand moeten kunnen sparen, afbetaling van een lening inbegrepen. Enkel voor jonge zelfstandigen wordt een uitzondering gemaakt. Wie toch wil blijven, zal worden ondergebracht in een centraal kantoor in Brussel.

Buitenpesten

Volgens Bonte is de bank zijn kleine spaarders gewoon aan het buitenpesten. Meer fundamenteel stelt hij zich de vraag of de overheid zich zomaar moet neerleggen bij het blinde winststreven van de geredde banken.

'Eén jaar na een nooit gezien reddingsplan blijken de banken agressiever dan ooit', oordeelt de socialist. 'Als elke bank het voorbeeld van Delta Lloyd volgt en de lagere inkomensgroepen dumpt, dan zal er wellicht een bank voor de armen nodig zijn.'

Gelijkaardige geluiden klinken bij de PS, die gewag maakt van 'totaal onaanvaardbare praktijken'. 'Dit toont een totaal gebrek aan respect en ethiek ten aanzien van de klanten en getuigt van een wil om een bancaire segregatie door te voeren gebaseerd op fortuin, leeftijd en diploma', besluit kamerlid Karine Lalieux.