Recordaantal aangiften van zwart geld
Foto: reuters
In de eerste elf maanden van dit jaar hebben al 2.263 Belgen zwart geld aangegeven bij de fiscus, goed voor een bedrag van 669 miljoen euro. Dat is drie keer zoveel als vorig jaar, en acht keer zoveel als in 2008. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie dinsdag.

Dat meer Belgen hun zwart geld laten regulariseren, komt omdat er internationaal meer informatie wordt uitgewisseld, zegt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën.

"We vermoeden dat het afkalven van het bankgeheim er voor een stuk tussen zit", zegt Adyns. "Bovendien is de toepassing van de Europese richtlijnen versterkt die de uitwisseling van gegevens regelen die nuttig kunnen zijn voor de fiscus tussen de lidstaten van de Europese Unie."

"Last but not least is er ook het verhaal van de CD-rom van het Zwitserse filiaal van de Engelse bank HSBC waar de Belgische fiscus via de Franse fiscus beslag op heeft kunnen leggen. Dat heeft voor onrust gezorgd bij de mogelijke indieners van die aangifte tot fiscale regularisatie", aldus Adyns.

De fiscus is nog bezig dat dossier te onderzoeken. Het gaat om meerdere honderden mensen, van wie moet worden vastgesteld of ze hun buitenlands geld al dan niet hebben aangegeven.