Vrouwen Overleg Komitee verbolgen over verkiezing 'tentsletje'
Foto: mc
Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is niet te spreken over de shortlist die woordenboekmaker Van Dale voorlegde aan het brede publiek voor de verkiezing van het woord van het jaar 2010.

De verkiezing van "tentsletje" maakt seksisme sexy en biedt een uitgelezen excuus om zonder schroom nog eens "sletten" te gebruiken om vrouwen met wisselende seksuele partners te labelen, zo luidt het dinsdag in een persbericht van VOK.

Een ander woord dat voorkomt op de shortlist is "cougar", een rijpere vrouw die seksuele relaties aanknoopt met jongere mannen. "Het is geen toeval dat oudere mannen die het aanleggen met jongere vrouwen of jongens die op festivals met de ene na de andere de tent induiken, niet opduiken in dergelijke lijstjes", zo luidt het.

"Mannen mogen wisselende seksuele contacten hebben, maar vrouwen die hetzelfde doen, zijn nog altijd sletten. Het is niet het gedrag waar het ons om gaat, maar wel de manier waarop het benoemd wordt en de ongelijkheid daarin", aldus VOK.

Een seksistisch woord zou volgens VOK nooit de shortlist mogen halen, net zo min als dat zou kunnen voor een racistisch woord.