Wikileaks-oprichter Julian Assange wordt op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft een Londense rechtbank beslist. Toch blijft hij nog even in de cel omdat Zweden in beroep gaat tegen de beslissing.

Het beroep wordt binnen de 48 uur behandeld. Tot die tijd blijft Assange in gevangenschap. Dat melden Britse media vanuit de rechtzaal.

Er was lange tijd verwarring of het Zweedse openbaar ministerie nu wel of niet in beroep zou gaan. Tijdens de zitting vroeg advocate Gemma Lindfield het hof om geen borgsom toe te staan, omdat de aanklachten in Zweden ernstig zijn, Assange slechts losse banden heeft met Groot-Brittannië en omdat hij geld genoeg heeft om ’zich uit de voeten te maken’.

Vrijwillig

Assange meldde zich vorig week vrijwillig bij de Britse politie nadat Zweden een internationaal arrestatiebevel tegen hem had uitgeschreven. Assange wordt door twee Zweedse vrouwen beschuldigd  van seksueel misbruik.

Een rechtbank in Westminster besliste vanmiddag dat Assange op borgtocht vrij komt. Hij moet gedurende het onderzoek naar een mogelijke uitlevering in Groot-Brittannië blijven. Ook zou Assange na vrijlating onder andere verplicht zijn een elektronische voetketen te dragen. Op 11 januari moet Assange opnieuw voor de rechter verschijnen.

Een resem mensenrechtenactivisten en bekende personen hadden geld opgehoest om de 39-jarige Australiër vrij te krijgen.

Ontkenning

De Wikileaks-oprichter heeft de beschuldigingen altijd ontkend en kondigde eerder al aan dat hij een uitlevering zal aanvechten. Volgens Assange zijn de beschuldigingen aan zijn adres politiek geïnspireerd en zijn ze een wraakactie voor de publicatie van duizenden geheime berichten door Wikileaks.