Di Rupo: 'Wil men een akkoord?'
Foto: marc herremans
De vraag die op dit moment gesteld wordt in de onderhandelingen over een staatshervorming is of alle partijen rond de tafel wel een akkoord willen. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo dinsdag gezegd, tijdens een lunchgesprek bij de Waalse werkgevers van Cercle de Wallonie.

"Wil men echt een akkoord? Dat is de vraag op dit moment. Men moet de moed hebben om de stap te zetten. Na ’ja, ja, ja’ te hebben gezegd, is nu de tijd gekomen dat we ook aan de overkant ’ja’ horen", stelde Di Rupo, die opnieuw verzet aantekende tegen de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen.

"Wat gaat men doen na de verkiezingen? Welk element zal plots verbeterd zijn? Het is een impasse", beklemtoonde hij.

Volgens Di Rupo is de tijd gekomen om een federale regering op de been te brengen, zeker in het licht van de noodzakelijke budgettaire besparingen. De politici aan de onderhandelingstafel moeten een akkoord bereiken, oordeelt hij.

"We moeten de begroting met 20 miljard saneren tegen 2015. Dat is enorm. Dat is de taak die ons wacht en elke dag die voorbijgaat is een dag waarop we een risico nemen dat we zouden kunnen vermijden. Indien we binnen een redelijke termijn niet overgaan tot het nemen van de beslissingen die zich opdringen, dan bestaat het risico dat we de grip op de situatie verliezen", besluit hij.