Streng opgevoede kinderen roken minder snel
Foto: Shutterstock
Kinderen die een strenge opvoeding krijgen, experimenteren minder met sigaretten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Dartmouth Medical School in Hanover.

De Nederlandse onderzoekster Rebecca de Leeuw deed samen met enkele Amerikaanse collega’s onderzoek naar het effect van films voor volwassenen op het rookgedrag van kinderen.

Gedurende twee jaar volgde haar team meer dan 6500 Amerikaanse jongeren tussen tien en veertien jaar. De proefpersonen moesten regelmatig een enquête invullen met vragen over opvoeding, persoonlijke uitdagingen en rook- en kijkgedrag. Daaruit bleek dat een derde van de kinderen niet naar films voor 16-plussers, waarin vaak gerookt wordt, mag kijken. Opvallend was dat deze groep minder geneigd is om met sigaretten te experimenteren.

De onderzoekster meent dat jongeren in Europese landen ook sneller risicogedrag ontwikkelen indien ze frequent films zien die niet voor hun ogen bestemd zijn. Volgens haar moeten ouders handige tips krijgen zodat ze kunnen vermijden dat hun kroost naar ‘rooktelevisie’ kijkt.