Berlusconi in quotes
Foto: rr
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi (74) kroop door het oog van de naald. Zijn regering behoudt nipt de steun van de Italiaanse Kamer en Senaat. Regelmatig komt Berlusconi in het nieuws met controversiële uitspraken (en gebaren). We zetten de meest frappante op een rij.

'Het is beter om een passie te hebben voor mooie vrouwen dan homoseksueel te zijn', zei Berlusconi na het Rubygate-schandaal. Hij lag onder vuur omdat een minderjarig Marokkaans meisje, dat illegaal in Italië is, zijn pikante feestjes bezocht.

‘Spanje heeft het wereldkampioenschap gewonnen. Het ligt aan de Middellandse Zee, zoals wij. We kunnen dus zeggen dat wij ook hebben gewonnen.'

‘Eluana Englaro stierf niet een natuurlijke dood. Ze is vermoord’, zei hij over de compatiënte die het symbool werd van de euthanasie in Italië.

Tegen de Duitse Europarlementariër Schulz zei Berlusconi dat hij 'perfect' zou zijn voor de rol van kampbeul in een film over WOII.

'Mussolini was een goedaardige dictator die zijn tegenstanders niet vermoordde maar hen op vakantie stuurde'.

In Rusland, waar veel journalisten worden vermoord, maakte hij tijdens een persconferentie een gebaar alsof hij de journalisten met een machinegeweer beschoot.

‘Wie niet op rechts stemt, is mentaal gehandicapt.’

Tijdens een conferentie van Europese ministers van Buitenlandse Zaken maakte hij een hoorngebaar achter het hoofd van een collega, in Italië het symbool van de bedrogen echtgenoot.

Na de aardbeving in Abruzzo in Italië begin april 2009 zei hij tegen een Duitse TV-zender dat de getroffen bevolking haar tijdelijke onderkomen in tentenkampen maar moest beschouwen als 'een weekendje op de camping'.

‘Ik ben de Jezus Christus van de politiek. Ik ben een geduldig slachtoffer, ik moet optornen tegen iedereen, ik offer mezelf op ten behoeve van iedereen.'

'85 procent van de Italiaanse pers is links en bij de rechters is dat nog meer. Er is een kankergezwel in Italië dat we moeten behandelen: de politieke benoemingen in de magistratuur'.

Schrijvers van maffiaverhalen zou Berlusconi het liefst wurgen.

Berlusconi gaf jongeren het advies zich niet blind te staren op een vaste baan, over de Italiaanse grenzen te kijken en vooral ‘een rijke partner te trouwen’. Daarnaast ‘verklapte’ hij dat vrouwen nog altijd voor hem in de rij staan. ‘Ik ben sympathiek, heb geld en de legende wil dat ik (in bed) nog goed presteer. Bovendien ben ik oud, waardoor ze denken dat ik snel dood ga en ze dan het geld krijgen.’

Berlusconi maakt graag opmerkingen over de huidskleur van president Barack Obama. Hij beschreef de kersverse Amerikaanse president als 'jong, mooi en gebruind'.

'In Italië word ik bijna als een Duitser beschouwd omdat ik zoveel werk. Ik ben van Milaan, de stad waar de mensen het hardst werken. Werken, werken, werken: ik ben bijna een Duitser.'

''Wij moeten ons bewust zijn van de superioriteit van onze beschaving, een systeem dat het welzijn en het respect voor de mensenrechten waarborgt en - in tegenstelling tot islamitische landen - ook het het respect voor godsdienstige en politieke rechten', aldus Berlusconi na de aanslagen in New York van 11 september 2001.

Waarom is het goed investeren in Italië? ‘We hebben de mooiste secretaressen van de wereld!

Tot slot maakte Berlusconi ooit ook een grapje over aids-patiënten.'Een aids-patiënt vraagt zijn dokter of de behandeling met zand wel goed voor hem is. Nee, antwoordt die, maar zo raak je wel gewoon aan een ondergronds bestaan.'