S&P dreigt met ratingverlaging binnen zes maanden
Foto: philip vanoutrive
Het kredietratingbureau Standard & Poor's (S&P) heeft de vooruitzichten voor België gewijzigd van 'stabiel' naar 'negatief'. Het wijst daarvoor naar de aanhoudende "politieke onzekerheid" in ons land.

De verlaging is een eerste stap naar een effectieve verlaging van de kredietwaardigheid, waardoor de kosten voor België om geld te lenen kunnen stijgen. S&P behoudt voorlopig wel de huidige 'AA+'-langetermijnrating en 'A-1+' kortetermijnrating.

Als België er niet in slaagt om snel een regering te vormen, komt er mogelijk binnen de zes maanden een effectieve verlaging van de kredietwaardigheid, verklaart S&P. Die regering moet snel krachtdadig optreden, anders overweegt het ratingbureau een verlaging binnen de twee jaar.

"Spijtig voor onze reputatie"

Volgens ontslagnemend premier Yves Leterme bevat het rapport van S&P "weinig nieuws" en is er geen reden tot bezorgdheid of paniek. "Het rapport bevestigt dat onze economische fundamentals goed zijn en dat de globale economische situatie van ons land goed is."

De impact van de negatieve outlook voor België op de obligatiemarkt is niet zó groot, relativeert ook Jean Deboutte, directeur strategie van het Agentschap van de Schuld. "Wel spijtig voor onze reputatie".

Na het rapport van S&P ging de tienjaarsrente op staatsobligaties 9 basispunten de hoogte in, naar 4,09 procent. "Dat was te verwachten. De invloed is niet zo groot, maar positief nieuws is dit natuurlijk niet. Eerder waren er al stijgingen, maar zo loopt het wel op natuurlijk".

Intussen is de spread (het verschil met de Duitse obligaties) opgelopen tot 111 punten: 5 basispunten meer dan dinsdagochtend. Concreet betekent dit dat België dus meer moet betalen om zich te financieren. Traditioneel doet België in januari een financieringsoperatie.

België zit evenwel nog steeds aan de goede kant van Europa, verzekert Deboutte. "Het is geen rente die ondraaglijk is. Twee jaar geleden was de rente ongeveer even hoog. Vroeger was dit regelmatig zo. Het is een draagbaar niveau, maar stilletjes verhoogt de druk wel".

Over het rapport van S&P zegt Deboutte dat dit een verdere stap is. "Het is een signaal van de ratingbureaus". Voer voor speculanten is het volgens hem niet. "Speculanten hebben geen rapport van S&P nodig".