Volgend jaar minder betalen bij dokter met wachtdienst
Foto: wdk
Mensen met een laag inkomen hoeven minder te betalen bij de dokter. En een raadpleging bij de dokter met wachtdienst zal vanaf 2011 minder kosten. Dat hebben artsen en ziekenfondsen maandagavond beslist.

Voor mensen met een laag inkomen wordt het derdebetalerssysteem bij de huisarts in principe een recht. Het derdebetalerssysteem houdt in dat de patiënt enkel 1 euro remgeld betaalt. Het honorarium wordt dan rechtstreeks door het ziektefonds betaald. Dit systeem geldt voor invaliden, mensen met een laag pensioen of een leefloon. Tot nu toe konden de mensen de regeling vragen aan hun arts, maar die kon dat weigeren. Indien er een vermoeden is van misbruik, kan de arts nog steeds weigeren.

Het remgeld voor een bezoek aan de huisarts van wacht wordt verlaagd voor iedereen. De artsen en ziekenfondsen willen op die manier de mensen stimuleren om met kleine problemen naar de huisarts te gaan en niet naar de spoeddienst van het ziekenhuis.

Elk jaar leggen artsen en ziekenfondsen afspraken over tarieven en dienstverlening vast in het zogenaamde medicomutakkoord. De specialisten zullen 83 miljoen euro besparen in hun honoraria.
 
Ook met de tandartsen hebben de ziekenfondsen een akkoord gemaakt. Het jaarlijkse mondonderzoek wordt terugbetaald voor volwassenen tot 63 jaar (voorheen tot 60 jaar). Voor paradontaal mondonderzoek wordt de leeftijdsbeperking opgetrokken tot 50 jaar (vroeger 45 jaar) en wordt het remgeld beperkt.

Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) is verheugd over de akkoorden en dankt de artsen en ziekenfondsen voor hun 'opbouwende en verantwoordelijke houding'.