Rellen na aanblijven regering Berlusconi
Op straat werd fel geprotesteerd tegen Berlusconi. Foto: afp
Nadat de Italiaanse regering-Berlusconi een vertrouwensstemming overleefde in het parlement, braken rellen uit in de hoofdstad Rome. Daarbij vielen negentig gewonden, waaronder zo'n vijftig politieagenten.

Pantservoertuigen van de politie werden in brand gestoken. Op verschillende plaatsen stonden auto's en afval in brand.

De demonstranten bestonden uit verschillende groepen: studenten die boos zijn over de bezuinigingen op de universiteiten, werklozen en mensen die geen vaste baan kunnen vinden, slachtoffers van de aardbeving in L'Aquila die zien dat hun stad in weerwil van de beloftes van Berlusconi nog steeds niet wordt opgebouwd, en buitenlanders die moeite hebben aan een verblijfsvergunning te komen en vaak onder erbarmelijke omstandigheden leven.

Betogers gooiden met verfbommen en rookbommen. Een sterke politiemacht werd ingezet om de betogers weg te houden bij de parlementsgebouwen en bij Palazzo Grazioli, de privéwoning van Berlusconi in hartje Rome.

Stemming

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi (74) heeft rond de middag de vertrouwensstemming in de Kamer van Volksvertegenwoordigers overleefd met een nipte meerderheid van 314 tegen 311. Eerder had hij ook al het vertrouwen gekregen van de Senaat.

De spanning in de Italiaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers was dinsdag te snijden. De stemming moest zelfs enkele minuten uitgesteld worden nadat een hevige ruzie was losgebroken tussen verschillende rechtse verkozenen.

De ruzie begon toen Catia Polidori, lid van de fractie die Fini steunt, had beslist haar stem te geven aan de regeringsleider, tegen de richtlijnen in voor Fini's fractie Toekomst en Vrijheid. Fini verliet in de zomer de PDL van Berlusconi en ging daarmee in de oppositie.

De collega's van Polidori kwamen in het geweer tegen haar beslissing, maar ze kreeg heftige steun van het kamp van de premier. Bodes moesten de ruziemakers uit elkaar halen om te vermijden dat het op een vechtpartij uitdraaide. Uiteindelijk overleefde premier Berlusconi de stemming met een nipte meerderheid van 314 tegen 311.

Zoals verwacht kreeg Berlusconi dinsdagavoormiddag al het vertrouwen van de Senaat. Il Cavaliere beschikt er immers over een comfortabele meerderheid, dankzij de steun van de populistische antimigrantenpartij Lega Nord, die haar bastion in het noorden van het land heeft. De aangeslagen rechtse regeringsleider kreeg 162 stemmen in de Senaat achter zijn naam en 135 stemmen tegen zich, terwijl elf senatoren afwezig waren.