Assange hekelt Visa, MasterCard en PayPal
Juli 2010: op een persconferentie in Londen zwaait Julian Assange met The Guardian, met WikiLeaks-info over Afghanistan.epa Foto: epa
Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, heeft dinsdag vanuit de gevangenis via een communiqué harde kritiek geleverd op de Amerikaanse bankkaartenuitgevers Visa en MasterCard, alsook op de onlinebetaaldienst PayPal, omdat ze stortingen naar de site blokkeren.

"We weten nu dat Visa, MasterCard en PayPal instrumenten van de Amerikaanse buitenlandse politiek zijn. Dat wisten we nog niet", stelt Assange in een communiqué dat hij aan zijn moeder, Christine Assange, dicteerde voor de televisiezender Channel 7.

Assange, een Australiër, zit al een week in Londen in voorhechtenis, in afwachting van het vonnis over zijn uitlevering aan Zweden. Het Scandinavische land heeft daar om gevraagd vanwege beschuldigingen rond seksuele misdrijven tegenover twee vrouwen.

Een week geleden kondigden Visa en MasterCard aan de overschrijvingen naar de website van WikiLeaks op te schorten. Visa verklaarde te wachten op "bijkomende elementen" om te kunnen oordelen of de activiteit van de site conform "de werkingsregels" is. MasterCard noemde de activiteiten van de website "illegaal".

PayPal reactiveerde de rekening van de site van WikiLeaks dan weer - het bedrijf deblokkeerde de beschikbare fondsen - maar liet weten dat er nog bepaalde beperkingen gelden en dat nieuwe stortingen tot nader order niet aanvaard worden.

De sites van Visa, MasterCard en PayPal werden uit de lucht gehaald door medestanders van WikiLeaks.