Een agent van de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) is maandagavond gewond geraakt in de gevangenis van Sint-Gillis. De agent deed er een bewakingsopdracht omdat de cipiers in staking waren en kreeg van een gedetineerde een thermosfles in het gezicht.

De gedetineerde is naar aanleiding van het incident opgesloten in een isoleercel. Dat meldt het Brusselse parket.

Tabak van buurman

Het incident deed zich voor rond 19.55 uur. De agent begeleidde twee gedetineerden die het eten aan de andere gevangenen uitdeelden, toen hij door een gedetineerde vanuit zijn cel werd aangesproken. Die vroeg om tabak te mogen vragen aan zijn buurman, waarop de deur van zijn cel werd opengemaakt.

De gedetineerde maakte daarvan misbruik om de agent aan te vallen met een thermosfles. Hij gaf de agent eerst een kopstoot en sloeg hem dan in het gezicht met de thermosfles. Die brak induizenden glazen stukken uiteen, waardoor de agent gewond raakte in het aangezicht.
De agressieve gedetineerde kon overmeesterd worden en werd in een isoleercel opgesloten.

Staking

De cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis hebben dinsdagochtend op een personeelsvergadering beslist dat ze niet aan het werk gaan voor ze een afdoend antwoord van de directie hebben gekregen. Dat meldt vakbondsafgevaardigde Jimmy Verlez (ACV).

Verlez verwacht dat een nieuw onderhoud met de directie vandaag/dinsdag of woensdag plaatsvindt. De cipiers hadden maandag het werk neergelegd nadat gebleken was dat de contracten van drie collega’s niet werden verlengd.

In Lantin gingen de cipiers na de nachtpauze weer aan het werk. Maar de vakbonden dienden maandag een stakingsaanzegging in die acties mogelijk maakt over negen dagen.

'Zoveelste gewonde'

De bewakers van Lantin legden maandag het werk neer na 'een zoveelste gewonde bij een interventie', zei Gérard Noisette van de vakbond ACOD. 'We vinden dat de sancties in dergelijke gevallen onvoldoende ontraden.'

De vakbondsman voegde eraan toe dat er 30 tot 50 personeelsleden tekort zijn in Lantin. 'En we hebben er zes gekregen.'