De beurs van Brussel is, in tegenstelling tot veel Europese collega's, met licht verlies gesloten. De Bel20 zakte 0,04 procent tot 2.635,69 punten. Grote koersbewegingen bleven uit.

 

De graadmeter telde 11 dalers, tegenover 9 stijgers. Bovenaan de Bel20 koerste Befimmo. De vastgoedbevak ging gezwind 1,8 procent hoger tot 68,98 euro. Ook Mobistar leverde een sterke prestatie: de telecomgroep won 1,5 procent tot 46,78 euro.

Onderaan de graadmeter bengelde Omega Pharma, dat een adviesverlaging van ING moest slikken. De distributeur van voorschriftvrije geneesmiddelen leverde 1 procent in tot 35,51 euro. ING verlaagde zijn advies van 'buy' tot 'hold', maar verhoogde tegelijk zijn koersdoel van 34 tot 35 euro.

Reden voor het lagere advies is dat het aandeel de voorbije tien weken met zowat 30 procent is gestegen, zelfs tot boven het huidige koersdoel.

Tot de jaarresultaten ziet analist Sjoerd Ummels maar weinig koersstimulatoren. Hij wijst er bovendien op dat de toegenomen overname-activiteiten bij Omega ook risico's inhoudt, omdat het bedrijf te veel dreigt te betalen en de integratie problemen kan opleveren.

UCB was in betere doen. De farmagroep won 0,6 procent tot 26,06 euro. UCB maakte bekend twee Fase III-onderzoeken op te starten voor epratuzumab ter behandeling van de auto-immuunziekte lupus. De onderzoeken, die telkens bij 780 patiënten worden uitgevoerd, zullen maximum 54 weken duren. Analist Jan De Kerpel van KBC Securities wijst erop dat lupus een van die ziekten is waarbij ook onderzoek in een latere fase nog kan mislukken.

Solvay steeg 0,4 procent tot 77,49 euro. De chemiegroep gaat in de Chinese stad Taixing, gelegen in de Jangtse-delta, een nieuwe fabriek voor epichloorhydrine bouwen. Dat is een basisbestanddeel voor de productie van epoxyharsen. De fabriek krijgt een aanvangscapaciteit van 100.000 ton per jaar en zal naar verwachting in 2013 beginnen produceren.

Op de brede markt waren de uitschieters schaars. Nyrstar ging 2,8 procent hoger tot 11,05 euro. In een uitvoerig rapport geeft het Franse beurshuis Exane BNP Paribas de zinkgroep een koersdoel van 14 euro en een koopadvies. 'Nyrstar hinkt achter op zijn sectorgenoten en is een van de goedkoopste aandelen in de mijnsector', klinkt het.