Het Belgische farmabedrijf UCB en zijn Amerikaanse partner Immunomedics gaan van start met twee Fase III-onderzoeken voor epratuzumab bij de behandeling van lupus. Hoofdbedoeling is te bevestigen dat het middel effectief werkt, zo meldt UCB dinsdag.

De Fase III-onderzoeken worden opgestart na een succesvol Fase IIb-onderzoek, onder de naam Emblem. Dat toonde aan dat epratuzumab gedurende een behandelingsperiode van twaalf weken de ziekteactiviteit verminderde. De eerste tekenen van verbetering deden zich voor vanaf week acht, luidt het in een persbericht.

Lupus (systemische lupus erythematosus of SLE) is een chronische en mogelijk fatale auto-immuunziekte met een onvoorspelbaar verloop. Bij lupus worden antilichamen aangemaakt tegen de lichaamseigen kernproteïnen, waardoor het immuunsysteem de eigen cellen en weefsels aanvalt zodat de patiënten ontstekingen krijgt en weefsel wordt beschadigd. Dat kan zich in elk lichaamsdeel voordoen, maar veelal worden hart, gewrichten, huid, longen, bloedvaten, lever, nieren en het zenuwstelsel aangetast.

Bij de twee Fase III-onderzoeken, Embody 1 en Embody 2, zijn telkens 780 patiënten betrokken, die maximaal 54 weken lang worden gevolgd op zowat 130 verschillende plaatsen.