's Werelds grootste reisconcern TUI heeft in het afgelopen boekjaar alleen dankzij zijn rederij Hapag-Lloyd winst kunnen boeken. Reisorganisator TUI Travel, waartoe ook Jetair behoort, ging in het rood door de gevolgen van de IJslandse aswolk, zo heeft TUI dinsdag bekendgemaakt.

In het boekjaar tot eind september zag TUI de omzet uit voortgezette activiteiten met 1,5 procent dalen tot 16,35 miljard euro. Netto boekte het reisconcern een winst van 114 miljoen euro.

Hapag-Lloyd droeg 150 miljoen euro bij tot de winst. Vorig jaar was er in deze divisie nog een verlies van 174 miljoen euro. TUI verkocht vorig jaar een deel van zijn belang in Hapag-Lloyd en is van plan ook de rest van de hand te doen om zich te concentreren op zijn toerismeactiviteiten.

TUI Travel maakte eerder al een jaarverlies van 104 miljoen Britse pond (ruim 123 miljoen euro) bekend. De reisorganisator ging dieper in het rood door de sluiting van het luchtruim voor de IJslandse aswolk, de slecht presterende Britse markt en herstructureringskosten.

TUI rekent voor het boekjaar 2010-11 opnieuw op een positief groepsresultaat.