Bracke ontkent dat hij Gentse sjerp ambieert
Foto: mhb
N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke ontkent dat hij op dit moment de ambitie koestert om in 2012 burgemeester van Gent te worden. Op zijn blog had Bracke maandag laten verstaan dat hij de paarse coalitie in Gent wil breken. In De Ochtend op Radio 1 sprak Bracke echter van een 'veel te snelle conclusie'. Hij wil zich 'naast de staatszaken ook met de stadszaken' bezighouden.

'We hebben daar in de partij nog geen seconde over gesproken. We hebben nog zoveel andere zaken die we eerst moeten doen. Maar het is normaal dat je je ook een beetje moeit met de stad of de streek waar je woont', zegt N-VA-stemmentrekker Bracke.

'Hoe we gaan opkomen weten we nog niet', zegt Bracke. 'Maar we willen ook binnen Gent een partij van enige omvang worden', zegt het Kamerlid.

Bracke is sinds enkele weken officieel ingeschreven in Gent. Daarvoor woonde hij in Mol, waar zijn vrouw nu nog woont, en keert na vijf jaar terug naar Gent. Voor de Oost-Vlaamse lijsttrekker bij de jongste Kamerverkiezingen is dat meteen het sein om zich in de Gentse politiek te gaan mengen. 'Ik ben sinds 16 mei terug in Gent en ik heb eerst even gezwegen. Maar nu is die periode voorbij', aldus Bracke.

Volgens de krant De Morgen wil hij de paarse meerderheid van burgemeester Daniël Termont (SP.A) breken, want 'paars heeft er een ongelooflijk potje van gemaakt', aldus Bracke in zijn blog

'Termont probeert van mij allochtoon te maken'

Als reactie op een mogelijke strijd in Gent bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 voor het burgemeesterschap, heeft huidig burgemeester Termont laten verstaan dat hij zich weinig zorgen maakt. 'Bracke woont, werkt en leeft niet in Gent', zei hij. 'Dat is heel flauw van hem', reageerde Bracke. 'Hij probeert van mij een allochtoon te maken. Straks moet ik nog taalproeven afleggen. Al wil ik gerust eens meedoen aan een wedstrijdje Gents spreken.' 

'Het punt is dat de N-VA in Gent een kleine partij is. We hebben daar maar 1 gemeenteraadslid en daar willen we in 2012 iets aan doen. Maar de partij is nog lang niet in verkiezingsmodus. We willen paars bestrijden, maar hoe we dat gaan doen, dat zien we dan wel', voegde de voormalige VRT-journalist er aan toe.

De N-VA is onlangs ook gestart met 'Traject 2012', een programma om de lokale afdelingen op weg te helpen naar succesvolle gemeenteraadsverkiezingen. Er worden ook zo veel mogelijk lokale afdelingen uit de grond gestampt en de bestaande afdelingen kunnen rekenen op hulp van het partijhoofdkwartier.