Frank Vander linden komt zwarte beest tegen
Foto: vrt
Aardrijkskunde blijkt niet de sterkste kant van Frank Vander linden (48) van De Mens. Hij ligt na drie deelnames uit de wedstrijd.

Het zwarte beest dat Frank Vander linden maandagavond tegenkwam, was een enorm exemplaar, dat hem niet alleen de overwinning kostte maar ook nog lang zal achtervolgen. Niets weten over aardrijkskunde, dat wordt immers vrij algemeen als onvergeeflijk beschouwd.

Vander linden kreeg een fotoronde met landen op een blinde kaart, waarop echter wel duidelijk het omringende continent te zien was. Toch speelde hij het klaar om voortdurend Zuid-Amerikaanse landen te gokken in wat toch duidelijk het Afrikaanse continent was. Het was ronduit bizar. Het leek een black-out, maar hij was te sportief om het daaraan te wijten. ‘Ik weet gewoon niets van aardrijkskunde’, zei hij. De zanger van De Mens zei ook te laat ‘stop’, maar dat had wellicht geen verschil gemaakt. 

Tot overmaat van ramp ging hij nog een keer de mist in in het eindspel, door in tientallen seconden niet op de trefwoorden ‘WO II’ en ‘dagboeken’ te komen bij de naam Anne Frank. Hier ging het duidelijk niet om een zwart beest, maar om pure zenuwen.

'Wat zit ik hier te doen?'

'Bij de vraag over Anne Frank heb ik ‘boek’ gezegd, maar ze zochten ‘dagboek’. Ik zei ook ‘nazi’s’ en ‘jodenvervolging’, maar dat is niet hetzelfde als de Tweede Wereldoorlog. Dat is het leuke van deze quiz: je moet een beetje geluk hebben met je antwoorden. Ik ben ook geen meestertacticus, dat is duidelijk,’ zei Vander linden achteraf.

‘Ik ben zeer tevreden. Ik had geen streefdoel, alleen het vast geloof dat ik niet langer dan één aflevering zou meedraaien. Zeker in de aflevering tegen Ben Crabbé en Yves Desmet dacht ik: wat zit ik hier te doen? Er is ook meer druk dan andere jaren. Ik heb nichtjes die niet durven kijken omdat ze het te spannend vinden. Het is staatsbelang geworden. Ik ben pas veertien dagen voor mijn deelname beginnen voorbereiden. Ik had beter naar mijn vrouw geluisterd en dat drie maand op voorhand gedaan.'