Het personeel van de gevangenis in Sint-Gillis heeft maandagavond spontaan de gevangenis verlaten. Dat meldt Guy Milis, permanent afgevaardigde voor de liberale vakbond VSOA.

Het personeel verliet de gevangenis na een hele dag onderhandelen tussen vakbonden en directie. Bij de cipiers was onvrede ontstaan nadat maandagochtend bleek dat de contracten van drie collega's niet werden verlengd.

Volgens Milis werden de contractuelen, die al twee jaar in dienst zouden zijn, ontslagen na een 'ongeloofwaardige' evaluatie. Daarom, en omdat er al een onderbezetting is in de gevangenis, ging het personeel vanavond niet meer aan het werk, zegt Milis. 'Bij een kaderberekening wordt verwacht dat het volledige kader ingevuld raakt. Nu blijkt dat er elf personeelsleden te weinig zijn. Dat heeft een impact op de veiligheid, maar ook op bijvoorbeeld de verlofopnames.'

Milis benadrukt dat de cipiers niet meer dan een 'correcte' personeelsbezetting willen.

Het is onduidelijk wanneer directie en vakbonden opnieuw aan de tafel gaan. Ivan Vandecasteele, federaal secretaris van ACOD Amio, zegt dat een nieuwe vergadering met de directie normaal woensdag plaatsvindt, en dat tot dan gestaakt wordt. Volgens Jimmy Verlez, afgevaardigde van ACV Openbare Diensten, vindt dinsdagochtend alvast een nieuwe personeelsvergadering plaats.