Tijdens nieuw overleg hebben directie en vakbonden bij AB InBev Belgium maandag afgesproken om vanaf januari echte onderhandelingen te starten over de items die beide partijen na aan het hart liggen.

De directie wil zwaar besparen op de kosten, terwijl de vakbonden thema's als de toegenomen werkdruk en flexibiliteit willen aankaarten, zo klinkt het in vakbondskringen.

De directie wil al meer dan een jaar een zware besparingsoperatie doorvoeren. Het eerste herstructureringsplan waarbij men in januari 263 jobs wou schrappen, diende na dagenlange syndicale blokkades van brouwerijen te worden ingetrokken. Begin september werd een nieuw plan op tafel gelegd waarbij naar schatting 240 jobs moesten sneuvelen in horeca-activiteiten en administratieve en ondersteunende diensten. Ook dat plan werd afgewezen door de vakbonden.

'Vandaag is in een goede sfeer alles op het spoor gezet om eindelijk opnieuw echte onderhandelingen te kunnen starten. De bekommernissen aan beide kanten zullen hierbij aan bod kunnen komen', aldus vakbondssecretaris Luc Gysemberg (ACV). De vakbonden zal naar eigen zeggen onder meer de toegenomen werkdruk door vorige herstructureringen aan bod laten komen.

'Er zal worden vergaderd in werkgroepen over de depots, de brouwerijen, specifieke bediendegroepen en dergelijke. Er zijn vergaderingen gepland tot eind februari, maar ik vermoed dat het lente zal zijn vooraleer er een akkoord is', aldus nog Gysemberg.