Rechter verklaart zorgwet van Obama deels ongrondwettig
Foto: ap
Een federale rechter in Virginia heeft verklaard dat een belangrijke passage in de nieuwe wet omtrent gezondheidszorg in strijd is met de Amerikaanse grondwet.

Rechter Henry Hudson deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door de staat Virginia. Die heeft bezwaar tegen de verplichting voor burgers om zich vanaf 2014 tegen ziektekosten te verzekeren, op straffe van een boete.

Volgens de rechter, die in 2002 door voormalig president George W. Bush benoemd was, is de verplichting niet te rijmen met de tekst en ook niet met de ziel van de grondwet. Hij verwees evenwel niet de gehele tekst naar de prullenmand, wat een kleine overwinning voor Obama mag heten.

De regerende president en zijn administratie zullen naar alle waarschijnlijkheid beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechter in Virginia.

Er lopen nog meer rechtszaken tegen de baanbrekende hervorming van de gezondheidszorg die president Obama wist door te drukken en die een belangrijke mijlpaal betekende voor zijn beleid. Voor- en tegenstanders van de zorgwet gaan ervan uit dat tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof zal worden geprocedeerd.