'Niet alle bisschoppen even enthousiast over oprichting commissie'
Foto: belga
Toen kardinaal Godfried Danneels in 1999 voorstelde een commissie op te richten voor klachten over seksueel misbruik binnen de kerk, waren niet alle bisschoppen daar even enthousiast over. Dat zegt oud-bisschop van Gent Arthur Luysterman in de bijzondere commissie Seksueel Misbruik.

In de kamercommissie Seksueel Misbruik zijn maandag drie (oud-)bisschoppen aan de tand gevoeld. Het drietal is aangesteld als aanspreekpunt binnen de kerk. Naast Luysterman gaat het om Guy Harpigny (Doornik) en Johan Bonny (Antwerpen).

Luysterman stond destijds mee aan de wieg van de eerste initiatieven voor het behandelen van klachten over seksueel misbruik binnen de kerk. Een telefoonlijn in 1997 was de eerste stap, drie jaar later volgde de eerste commissie onder leiding van Godelieve Halsberghe.

De oprichting van die commissie werd 'niet met dezelfde vanzelfsprekendheid aanvaard' door alle bisschoppen, zegt Luysterman. Ook hijzelf was er in de begindagen geen voorstander van.

Vooral de vrees om een parallelle justitie leefde bij een aantal bisschoppen, aldus de bisschop op rust. Bovendien hebben de bisschoppen ook 'geen enkel gezag' over de orden en congregaties.

Hoe dan ook werd vóór de oprichting van de telefoonlijn nooit over concrete gevallen van misbruik gesproken binnen de bisschoppenconferentie. 'Iedereen behandelde de eigen gevallen' binnen zijn bisdom, aangezien de bisschoppen onderling onafhankelijk zijn, verduidelijkt Luysterman.

Ook kardinaal Danneels wist dus 'zeker niet meer van het geheel dan de andere bisschoppen'.