Financieel klimaat: opklaringen met kans op onweer
Foto: epa
De analisten van ING België blikken vooruit op de beurs en de economie in 2011.

Volgens Peter Vanden Houte, de Chief Economist van ING België, zal de wereldeconomie ook in 2011 een behoorlijke groei neerzetten. Vooral in de groeilanden blijft de expansie sterk, terwijl ook de VS door een stimulerend monetair en budgettair beleid een redelijke groei kan voorleggen. Dit betekent echter niet dat de kredietcrisis definitief verteerd is.

Ondanks een aantrekkende economie zorgt de schuldencrisis in Europa voor een steeds groter wordende economische divergentie. De maatregelen die de Europese politici genomen hebben om de crisis te bezweren, zijn onvoldoende. De monetaire unie blijft meer dan waarschijnlijk bestaan, maar de kans op een schuldherstructurering in één of meerdere perifere landen in de komende jaren lijkt onvermijdelijk. Belgische staatsobligaties zijn volgens ING echter solide genoeg om speculatie te weerstaan.

Het expansief monetair beleid in de Westerse landen heeft vooral de groeimarkten met inflatoire spanningen opgezadeld. Via hogere grondstoffenprijzen begint dit nu ook de inflatie in de VS en Europa op te drijven. Al is het dieptepunt van de inflatie volgens ING achter de rug, het gevaar voor galopperende inflatie blijft beperkt. De Westerse centrale banken zullen dan ook in 2011 een soepel monetair beleid blijven voeren. De aanhoudende groei en de licht stijgende inflatie zullen volgend jaar de lange rente wel wat hoger duwen.

Op de wisselmarkten is het vooral wachten op een verdere appreciatie van de munten uit de groeilanden. Gezien noch de VS, noch Europa veel belang hebben bij een appreciërende munt, zal de euro-dollar-koers in 2011 vermoedelijk vrij richtingloos zijn. Op langere termijn blijft de dalende dollartrend echter intact.

Thierry Masset, Chief Investment Officer (CIO) van ING België beveelt een neutrale aandelenpositie aan. Het soepele monetair beleid, de betere economische indicatoren van de laatste weken, de uitstekende resultaten van de bedrijven en de redelijke waarderingen ondersteunen beleggingen in aandelen. Maar er zijn nog belangrijke risicofactoren. Daarenboven blijft de stemming op de markten wisselvallig en kwetsbaar, zoals onlangs nog geïllustreerd werd door de Ierse perikelen binnen de Eurozone.

Bij de aandelen overweegt ING nog steeds groeimarkten en bepaalde sectoren zoals farma, telecom en energie. Ook de IT-sector is koopwaardig op basis van een blijvende aantrekkelijke waardering en mooie groeiperspectieven. De aandelen met een hoog dividend vormen een interessant beleggingsthema door de sterke balansen en het toenemende belang van het dividend in de totale aandelenreturn. Daarbij komt dat het dividendrendement in vele gevallen hoger is dan het obligatierendement van vergelijkbare emittenten. ING is iets voorzichtiger m.b.t. cyclische sectoren. De waardering is aan de dure kant en ze zijn gevoelig voor tussentijdse conjunctuurvertragingen.

Thierry Masset raadt een neutrale weging aan voor obligaties, maar met een voorkeur voor kortere duraties. De rente op korte termijn zal nog een tijdje op een historisch laag peil blijven hangen. Maar gezien de door de ING-economisten voorspelde geleidelijke stijging van de langetermijnrente, lijkt een eerder korte duratie in de obligatieportefeuille aangewezen. ING geeft nog steeds de voorkeur aan kwalitatieve bedrijfsobligaties (Investment Grade) omdat de renteverschillen aantrekkelijk blijven en de balansen solide. Obligaties van de groeimarkten vormen een interessant beleggingsthema.

De meerderheid van deze landen kent een mooie expansie en beschikt over gezonde overheidsfinanciën, terwijl hun munten een aanzienlijk stijgingspotentieel inhouden. In de actuele context van de problemen binnen de Eurozone, moeten beleggers vooral de kalmte bewaren.