Schaderegeling voor storm van 14 juli
Foto: belga
Voor de storm van 14 juli dit jaar krijgen 45.831 verzekerden gemiddeld ruim 3.000 euro uitgekeerd van de verzekeraars. Dat heeft Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, meegedeeld.

De verzekerde schade zou uitkomen op 142 miljoen euro, wat 60 procent is van het jaarlijkse premie-inkomen voor het stormrisico in de brandverzekering op de Belgische markt.

Stormwind veroorzaakte op 14 juli aanzienlijke schade op de as Bergen-Turnhout en de as Dinant-Maaseik. Assuralia noteerde twintig schadegevallen van meer dan 250.000 euro, waarvan vier boven één miljoen euro. Meestal gaat het dan om bedrijven, hoewel er ook zeven woningen en twee boerderijen in de top 20 staan. In de categorie "woningen" bedraagt de gemiddelde schade ongeveer 2.400 euro.

De gemeente La Louvière (Henegouwen) telt met 2.242 dossiers het grootste aantal schadeaangiften. Ciney (Namen), waar de kerktoren omwaaide en een ravage werd aangericht in het centrum, valt op met 1.527 dossiers en een record wat het gemiddelde schadebedrag betreft, zegt de beroepsvereniging in de mededeling.

Het grootste schadegeval (ruim 8 miljoen euro) betreft omgevallen hoogspanningsmasten. Onder de schadebedragen die in de honderdduizenden euro lopen, zijn zalen en logistieke centra waarvan het dak was ingestort of afgerukt, of waarvan de dakwaterafvoer verstopt was geraakt, waardoor de opgeslagen goederen beschadigd werden.