Vanaf nu kan transfer in één dag
Nwanganga kwam vorige week RC Genk versterken. Foto: belga
De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft een nieuwe geïnformatiseerde procedure voor transfers, waardoor de overgang van een speler van één Belgische club naar een andere vanaf nu, met behulp van het platform www.e-kickoff.com, kan afgerond worden in één dag in plaats van de huidige zeven dagen.

'Dit principe van elektronische transfers van spelers is het eerste in Europa', vertelde Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Economie, Innovatie, Administratieve Vereenvoudiging, ICT en Telecommunicatie maandag op de voorstelling van het systeem op de KBVB-zetel. Voordelen van het systeem zijn tijd- en geldwinst, administratieve eenvoudigheid en een lager risico op fraude.

In een simulatie werd Van Quickenborne even wettige vertegenwoordiger van Romelu Lukaku: Kortrijk, dat Lukaku wil aantrekken, opent de transferaanvraag in het systeem, Anderlecht geeft zijn akkoord, Kortrijk bevestigt de overgang en de wettige vertegenwoordiger ondertekent met zijn elektronische identiteitskaart het digitaal overgangsformulier, dat daarna door Kortrijk doorgestuurd wordt naar de KBVB. De transfer wordt zo in vier stappen en binnen één dag afgerond.

Er zijn bijna 30.000 transfers per seizoen tussen Belgische clubs en 23.000 gebruikers kunnen het reeds operationale platform gebruiken. Het oude systeem via de post (met een duur van 7 dagen) blijft nog bestaan tot 30 juni 2012.