De Europese Commissie heeft 10 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp aan het door een cholera-epidemie getroffen Haïti. Dat heeft eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva maandag gezegd. Het geld wordt overgemaakt "van zodra de ngo’s op het terrein het kunnen absorberen". Georgieva laakte tijdens een persconferentie het straatgeweld dat de hulpverlening bemoeilijkt.

Sinds oktober wordt Haïti geteisterd door een cholera-epidemie, nadat honderdduizenden Haïtianen in januari al het slachtoffer werden van een zware aardbeving. Op 23 november stierven elke dag 50 mensen aan cholera, hulpverlening zorgde ervoor dat dit cijfer tegen 4 december teruggebracht kon worden tot 22.

Maar na het bekendmaken van de resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen braken onlusten uit in Haïti.

"Veel mensen die getroffen zijn door cholera, hebben nu geen toegang meer tot levensreddende hulp", zegt Georgieva, "omdat wijdverspreid geweld het werk in de hulpverleningscentra bemoeilijkt en het medisch personeel niet meer vrij kan bewegen."

Door het geweld zijn er ook problemen om proper water tot bij de mensen te krijgen, een basisvoorwaarde bij de behandeling van cholera.

De recentste gegevens maken dan ook duidelijk dat het dagelijkse aantal choleradoden sinds vorige week weer in stijgende lijn zit.

"Als het geweld doorgaat, komt er mogelijk een humanitaire crisis van onvoorspelbare omvang", waarschuwt Georgieva. Het extra geld van de Commissie ligt klaar om onmiddellijk verstuurd te worden, het is enkel nog wachten op de vraag van de ngo’s in Haïti.