Tsjernobyl wordt toeristische attractie
Foto: ap
Oekraïne wil meer toeristen lokken naar de kerncentrale van Tsjernobyl, de plaats waar het grootste nucleaire ongeluk ooit heeft plaatsgevonden.

Oekraïne wil allerlei vormen van toerisme gaan promoten, ook 'extreem toerisme', zegt het hoofd van de toeristische staatsdienst Anatoliy Pakhlya. 'Een bezoek aan Tsjernobyl is een vorm van extreem toerisme.' 

De site kan al sinds enkele jaren bezocht worden maar Pakhlya geeft toe dat het aantal aanvragen voor een bezoek momenteel niet erg hoog is. 'Maar er zijn heel wat nieuwsgierige mensen die op zoek zijn naar avontuur'. Een van de aangeboden pakketten zou bestaan uit een 'gewenningstrip' van een dag, aldus Pakhlya.

Kernramp

Reactor nummer 4 van de kerncentrale explodeerde op 26 april 1986. Een wolk radioactief materiaal, die bij de explosie vrijkwam, dreef vervolgens over een groot deel van Noord-Europa.

Grote gebieden in de toenmalige Sovjetrepublieken Oekraïine, Wit-Rusland en Rusland werden besmet. Zo'n 200.000 mensen werden gedwongen geëvacueerd en kregen elders een nieuwe huisvestingsplaats.

Na de ramp werd de ontplofte reactor in alle haast voorzien van een betonnen mantel. Deze mantel staat echter op het punt in te storten. Het ministerie zei maandag te hopen dat de bouw van de nieuwe, veiliger mantel in 2015 afgerond is. Het ruim 380 miljoen euro kostende project wordt gefinancierd door internationale donoren.