Volvo Cars biedt werk in ruil voor lening
Foto: demurie
Volvo Cars in Gent waarborgt tewerkstelling 'op redelijk niveau' tot 2015, in ruil voor een waarborg van de Vlaamse overheid op een lening van 198 miljoen euro.

De kredietovereenkomst werd vandaag ondertekend in Brussel. 'Er is een tewerkstellingsgarantie op een redelijk niveau, dat toelaat om de huidige productie te kunnen handhaven', zegt Mark De Mey, de woordvoerder van Volvo Cars in Gent. Op hoeveel mensen de garantie precies betrekking heeft, wordt niet bekendgemaakt. In de Genste Volvo-vestiging bouwen nu zowat 4.500 mensen de modellen C30, S40, V50, S60 en XC60.

De lening wordt gebruikt voor investeringen in de Gentse fabriek om nieuwe modellen en varianten in productie te nemen, zo luidt het in een persbericht.

Grootste crisiswaarborg

De waarborg van de Vlaamse overheid dekt 90 procent van de lening die werd aangegaan met ING. Dat gebeurt via het stelsel van de Gigarant-waarborg, een waarborgregeling in het leven geroepen toen kredietverstrekking moeilijker werd na het uitbreken van de crisis en die nu uitgebouwd is tot een blijvende waarborgregeling. Het dossier van Volvo Cars Gent is het achtste en ook het grootste dossier dat tot nu toe werd behandeld binnen het Gigarant-systeem. Tot voor de overeenkomst met Volvo Cars had Gigarant sinds begin 2009 voor bijna 140 miljoen euro waarborgen toegekend.

Aan de toekenning van de overheidswaarborg aan Volvo Cars Gent gingen maanden van intensieve onderhandelingen vooraf. In 2009 was er al een principiële toezegging van de Vlaamse regering, maar de verkoop van Volvo aan het Chinese Geely stond de afronding toen in de weg. Nu bereikten Gigarant, Geely, Volvo Cars en ING België wel een definitief akkoord. Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten waren bij de ondertekening aanwezig.