Delta Lloyd wil geen grootbank meer zijn
Delta Lloyd heeft niet langer de ambitie om een grootbank te worden in België. De bank kiest ervoor zich voortaan te focussen op vermogende klanten en bedrijven.

Delta Lloyd zag zich genoodzaakt om vandaag een persconferentie te beleggen nadat vorige week alarmerende berichten opdoken in de pers. Daarin werd gewag gemaakt van een nakende snoei in het aantal kantoren en het personeelsbestand.

Dat blijkt slechts gedeeltelijk de waarheid. "Wij hebben de voorbije maanden inderdaad nagedacht over de toekomst van de bank en besloten dat die niet in de lijn van de groeiambities ligt", aldus ceo Piet Verbrugge. "We geven ons streefdoel om bij de grootste zes banken van het land te horen op. Daarvoor zouden we een Belgische bank moeten overnemen, en dat is als beursgenoteerd bedrijf niet meer evident na de crisis."

Verbrugge moest maandag toegeven dat zijn bank een flets imago heeft en te klein is om echt groot te worden. "Daarom kiezen we ervoor ons voortaan enkel te richten op de kapitaalkrachtige klanten."

Wie als particulier bij Delta Lloyd terecht wil, moet een spaarcapaciteit hebben van 1.200 euro per maand. Een bedrijf dat klant wil worden moet beschikken over een cashflow van 75.000 euro. Enkel voor zelfstandigen jonger dan 35 wordt een uitzondering gemaakt.

"De komende maanden zullen we een gesprek hebben met al onze klanten", zegt Verbrugge. "Samen bekijken we of ze nog in ons nieuwe profiel passen. Wie niet aan de criteria voldoet en toch bij onze bank wil blijven, zal worden ondergebracht in een centraal kantoor in Brussel."
Delta Lloyd heeft in België 75 eigen kantoren, naast 142 zelfstandige agenten. Het bedrijf heeft 810 voltijdse equivalenten in dienst en daarvan moet volgens de directie niemand gedwongen vertrekken. Natuurlijke afvloeiingen worden echter niet uitgesloten.

Het aantal eigen vestigingen blijft wel gelijk, maar met de zelfstandigen zal worden besproken of zij nog binnen de nieuwe strategie passen.