De drie genomineerden voor de titel van Sportman van het Jaar zijn gekend: wielrenner Philippe Gilbert, springruiter Philippe Le Jeune en atleet Kevin Borlée. Wie is uw favoriet? Breng rechts op deze pagina uw stem uit!

Philippe Le Jeune: Wereldkampioen
Springruiter Philippe Le Jeune werd op 9 oktober in de Verenigde Staten samen met zijn paard Vigo d'Arsouilles wereldkampioen jumping. Hij volgt daarmee landgenoot Jos Lansink op, die de titel vier jaar eerder behaalde in Aken, Duitsland. Philippe Le Jeune won ook de Nationale Trofee voor Sportverdienste.

Kevin Borlée: Niet de snelste, wel de beste
Kevin Borlée is samen met zijn broer Jonathan een rijzende ster in de atletiekwereld. Deze zomer werd hij in Barcelona  Europees Kampioen op de 400 meter. Broer Jonathan was met een snellere besttijd vooraf de topfavoriet, maar Kevin haalde na een indrukwekkende eindsprint toch verrassend het goud binnen. Met de 4x400m ploeg behaalde Kevin Borlée ook nog eens de bronzen medaille. Heel wat atletiekkenners zijn ervan overtuigd dat de 22-jarige Borlée een schitterende toekomst staat te wachten. 

Philippe Gilbert: De beste dagrenner van 2010?
Samen met Fabian Cancellara was Philippe Gilbert dit jaar de beste dagrenner. Gilbert won zowel in het voorjaar (Amstel Gold Race) als in het najaar (Ronde van Lombardije) een Klassieker. Ereplaatsen behaalde de Waal onder andere in de Ronde van Vlaanderen (3de), Gent-Wevelgem (3de), Luik-Bastenaken-Luik (3de) en het Belgisch Kampioenschap (2de).

In de Ronde van Spanje won Gilbert de derde en de negentiende etappe. Hij droeg ook enkele dagen de leiderstrui. Daarnaast haalde Gilbert ook zeges in de Ronde van België (eerste etappe), GP Dubois en de Ronde van Piemonte.

Door zijn ijzersterke reputatie als dagrenner was Gilbert met voorsprong favoriet voor het WK in Australië. De Belgische kopman reed een indrukwekkende wedstrijd, en leek zelfs even solo op weg naar de regenboogtrui. Een klein peloton haalde Gilbert echter terug en Hushovd werd wereldkampioen.

Gilbert werd voor zijn seizoen al bekroond als Nieuwsblad Flandrien 2010 en winnaar van De Kristallen Fiets.