Een moeder van twee kinderen meldde het misbruik van crèchemedewerker Robert M. (27) twee jaar geleden al. Zij zegt dat zowel de politie als het kinderdagverblijf haar verhaal bestempelden als 'fantasie'. De politie ontkent dat het verhaal niet ernstig werd genomen.

Het zoontje van de vrouw zei in augustus 2008 tegen zijn moeder dat hij en een vriendje van 2,5 jaar die dag misbruikt waren door Robert M. Ze hadden zich volgens het jongetje 'moeten uitkleden' en 'aan elkaars geslachtsdelen moeten zitten'. De verdachte zou toen zelf zijn kleren aangehouden hebben, maar de twee wel 'aangemoedigd hebben'.

'Jonge kinderen onbetrouwbaar'

Kinderen jonger dan 4 jaar zouden veel fantasie hebben en veel zaken verzinnen, luidde het in 2008 bij de directeur van het kinderdagverblijf. 'Hij kon zijn werk door de verhalen niet meer doen en hij ligt 's nachts wakker van de beschuldigingen', verdedigde de directeur toen.

'Bij de politie zeiden ze me gewoon dat ze niets met de aangifte gingen doen', aldus de moeder. 'Want volgens de agenten waren jonge kinderen onbetrouwbaar. Maar voor Robert M. was de weg intussen wel vrij.'

Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is er destijds mogelijk 'een inschattingsfout' gemaakt.

Politie ontkent

De politie in Amsterdam ontkent dat de melding in 2008 niet ernstig is genomen.
"Met alle respect, het was geen kwestie van niet serieus nemen. We hebben destijds de telefonische melding onderzocht. We zagen na gesprekken met onder meer de leiding van Het Hofnarretje geen aanleiding voor een strafrechtelijk onderzoek", zei het hoofd van de Amsterdamse zedenpolitie maandag tegenover de lokale omroep AT5.

De moeder van het slachtoffertje is afgelopen weekeinde wel uitgebreid gehoord over de zaak die ze in 2008 probeerde aan te kaarten, zei het politiehoofd. Hij wilde niet ingaan op de vraag of er destijds een beoordelingsfout is gemaakt. "Als er fouten zijn gemaakt, zal ik de eerste zijn om die toe te geven", zei hij.
 

Geen strafblad

De 27-jarige Robert M. had nog geen strafblad, maar zou nu toch al meerdere bekentenissen hebben afgelegd. Ook zijn partner, een 37-jarige Amsterdammer, is deze week aangehouden wegens het bezit van kinderporno. Tot slot werd ook nog een andere medewerker van het kinderdagverblijf aangehouden op verdenking van ontuchtige handelingen op het internet.