CD&V noemt uitspraken De Wever 'niet juist en niet wijs'
Foto: ivan put
'Niet juist en niet wijs.' Zo bestempelt CD&V-voorzitter Wouter Beke de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever in het Duitse weekblad Der Spiegel. De Wever kan volgens Beke beter zijn energie steken in de onderhandelingen dan in 'straffe en contraproductieve verklaringen'. Ook Groen! en SP.A reageren ontgoocheld op de uitspraken van De Wever.

'België is niet de zieke man van Europa. Deze analyse is niet juist', aldus Beke. De CD&V-voorzitter verwijst naar internationale vergelijkingen. 'Met onze economische groei, onze groei op vlak van de werkgelegenheid en onze begrotingscijfers, scoren we bij de beste leerlingen van de Europese klas', luidt het.

Daarnaast zijn de uitspraken volgens Beke ook 'niet wijs'. 'Onze macro-economische cijfers mogen dan al positief zijn, het onzekere politieke klimaat zorgt ervoor dat we op de internationale financiële markten kwetsbaar blijven. Het foute beeld van ons land als de zieke man van Europa, vergroot de kans dat we in het vizier komen van de internationale markten', aldus Beke.

Volgens de CD&V-voorzitter heeft De Wever van de kiezer een stevig mandaat gekregen om een staatshervorming te realiseren. "Maar hij moet dan wel de moed hebben om verantwoordelijkheid op te nemen en zich niet laten verlammen door de vrees voor de volgende verkiezingen", stelt Beke.

Ook ontslagnemend vicepremier Steven Vanackere (CD&V) haalt op zijn website zwaar uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens Vanackere zou de N-VA-voorzitter moeten beseffen dat dergelijke uitspraken door een verkiezingsoverwinnaar niet zo verstandig zijn om de rust op de financiële markten te bewaren.

'Voor iemand die verkiezingen heeft gewonnen en geroepen is om een regering tot stand te helpen brengen, getuigt het van een onbegrijpelijke lichtzinnigheid', zegt Vanackere.

SP.A: 'Energie in onderhandelingen steken in plaats van in stratego'

Sp.a-voorzitter Caroline Gennez heeft geen zin om veel woorden vuil te maken aan de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever in het Duitse weekblad Der Spiegel.

Ze reageert niet op de inhoud van de uitspraken, die vooral bij de Franstalige partijen aan de onderhandelingstafel veel commotie veroorzaakten. Wat sp.a betreft gaan de onderhandelingen door.

Gennez spreekt zich niet uit over de invloed die het ophefmakende interview van De Wever uitoefent op de onderhandelingen.

Gennez: "Ik kan alleen maar De Wever en de andere partijen aan de tafel oproepen om alle energie die ze nu stoppen in de politieke stratego, in de onderhandelingen te steken. Dan pas zullen we kunnen doen wat de burgers willen wat we doen, namelijk werk maken van een grote staatshervorming."
 

Groen! maakt zich zorgen

Groen! maakt zich grote zorgen over de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever in het Duitse weekblad Der Spiegel. Het lijkt er voor de groenen op dat De Wever de stekker al uit de onderhandelingen heeft getrokken.

De partij vraagt dat koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte een initiatief neemt om de N-VA-voorzitter de andere partijen te laten toelichten waar hij naartoe wil.

Het interview slaat volgens Groen! in als een bom. "Het lijkt wel alsof Bart De Wever voor zichzelf al besloten heeft om de onderhandelingen op te blazen, maar de zes andere partijen ondertussen aan het lijntje houdt. Het maakt ons stilaan hopeloos", stelt voorzitter Wouter Van Besien.

Hij stelt voor dat bemiddelaar Vande Lanotte de N-VA-voorzitter de kans geeft aan de andere partijen duidelijk te maken waar hij naartoe wil en welke oplossingen naar voren schuift. Dat moet voor eens en voor altijd klaarheid scheppen over de vragen of De Wever een akkoord wil, of hij zich echt verantwoordelijk wil opstellen en of hij een federale regering wil vormen of liever aan de kant staat.

"Het is voor mij absoluut onduidelijk hoe dit interview ons dichterbij een oplossing zal brengen. Nochtans, een oplossing uitwerken voor de communautaire impasse zou de topprioriteit moeten zijn van iedere politicus die zich akkoord heeft verklaard om samen met andere partijen aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Ik betreur deze uitschuiver van Bart De Wever ten zeerste", besluit Van Besien.