Catherine Jacques behaalt zilver op de Grand Slam judo in Tokio
Jacques tegen Wollert Foto: Belga
Judoka Catherine Jacques heeft maandag op de Grand Slam in Tokio, een van de belangrijkste toernooien van het seizoen, zilver veroverd in de categorie tot 78 kg. Ze moest zich pas in de finale gewonnen geven, met ippon tegen de Française Audrey Tcheumeo, 9e op de IJF-wereldranking.

De 31-jarige Jacques, vrij in de eerste ronde en zelf 22e op de IJF-wereldranking, versloeg op weg naar de finale achtereenvolgens de nummers 6, 5 en 2 van de wereld.

Eerst zette ze met ippon de Zuid-Koreaanse Gyeong-Mi Jeong opzij, die zowel op de Olympische Spelen van 2008 als het WK van 2007 brons behaalde en vorige maand nog goud veroverde op de Asian Games. Daarna won ze met een klein verschil (2 yuko's tegen 1) tegen de Duitse Heide Wollert, Europees kampioene van 2008 en brons op het WK 2009.

In de halve finales moest tot slot de Japanse Akari Ogata eraan geloven, opnieuw met ippon. Ogata behaalde afgelopen september nog brons op het WK, dat ook in Tokio werd georganiseerd.

België keert met twee medailles naar huis uit Tokio, nadat Dirk Van Tichelt (-73 kg) zondag al brons pakte. Na de kampioenschappen zijn de Grand Slams, waarvan er maar vier per jaar zijn, de belangrijkste toernooien van het seizoen.