De Europese aandelen hebben de nieuwe week met winst ingezet. Ze houden zo de opwaartse beweging aan die vorige week was ingezet. Gunstige cijfers uit de VS en China vormen de motor.

'Het sentiment is gunstig dankzij sterke economische data en positieve beleidsaankondigingen in de VS in de voorbije weken’, zegt Koen De Leus van KBC Securities. Hij verwijst onder meer naar de beslissing om de belastingverlagingen uit het Bush-tijdperk te verlengen. Toch verwacht De Leus dat veel beleggers winsten gaan nemen, wat de komende weken tot volatiliteit kan leiden.

De beleggers zijn ook opgelucht dat China nog niet is overgegeaan tot een verhoging van de rente, al blijft de verwachting wel dat dit vroeg of laat zal gebeuren.

De Bel20 ging voor de derde dag op rij hoger en sloot op 2.636,87 punten, een winst van 0,3 procent. Tegenover twaalf stijgers stonden acht dalers in de beursbarometer.

In Brussel waren Telenet en Bekaert de grote uitblinkers. Staaldraadgroep Bekaert, die een grote blootstelling heeft aan China, boekte een koerswinst van 3,6 procent tot 83,35 euro. In het zog van Bekaert won Telenet 2,8 procent tot 31,39 euro, een nieuwe recordkoers. Het beurshuis Credit Suisse trok maandag zijn koersdoel voor het kabel- en televisiebedrijf op en handhaaft het koopadvies.

Belgacom kende een slechtere dag. De telecomoperator verloor 3,2 procent tot 25,40 euro. Het leidt schade door een nieuw expertenverslag op vraag van de Brusselse rechtbank van koophandel over de 'wurgprijzen' die het telecombedrijf op de gsm-markt zou hebben gehanteerd. In het verslag wordt de schade voor concurrenten Base en Mobistar op ruim 1,8 miljard euro geraamd. Belgacom analyseert het rapport en zal in de komende weken 'in detail' reageren.

Op de brede markt verloor de biotechwaarde Devgen 3,4%, de laagste koers in ruim anderhalf jaar.  Het heeft de omzetwaarschuwing van een paar weken geleden nog steeds niet verteerd.