Aan het Gentse Sint-Pietersstation is maandagmorgen een nieuwe ondergrondse parking geopend. Ruim vierhonderd pendelaars vonden hun weg naar wat met 2.700 parkeerplaatsen de grootste ondergrondse parking van de Benelux wordt.

Tegen eind 2012 kunnen 2.700 auto's in de parking. Momenteel zijn op niveau -1 en -2 ongeveer 1.000 plaatsen beschikbaar. Maandagmorgen parkeerden al vierhonderd autobestuurders hun wagen, wat overigens tot en met woensdag gratis kan.

De parking heeft verschillende voorzieningen om het comfort en de veiligheid van de automobilist te verhogen. 'Twee lichtkokers van acht op acht met onderaan een piramide brengen daglicht tot in het diepste niveau', aldus districtsdirecteur Christiane Van Ryckegem van de NMBS-Holding Noordwest. 'Zesduizend energiezuinige lichtarmaturen worden naargelang het gebruik aan- of uitgeschakeld en tweehonderd camera's houden elk moment van de dag een oogje in het zeil.' Elke verdieping heeft een kleur en de plaatsen zijn genummerd. 'Onder de inrit van de parking zit verwarming, zodat bij winterweer geen problemen kunnen optreden.'

Vanaf het centrum is de parking te bereiken via de Snepkaai, gevolgd door de Maurice Dupuislaan en daarna door de Sint-Denijslaan om dan via de nieuwe Timichegtunnel onder de sporen in de diepte te rijden. De nieuwe toegangsweg via de R4, de Valentin Vaerwyckweg wordt pas volgende week opengesteld omdat de verkeerslichten nog niet operationeel zijn. 'Die toegangsweg wordt zeer belangrijk voor de buurt, omdat die autoluw wordt maar niet onbereikbaar', aldus Van Ryckeghem.