Geheime code ontdekt in ogen Mona Lisa
Foto: epa
De Italiaanse onderzoeker Silvano Vinceti beweert dat de ogen van de Mona Lisa, het bekende schilderij van Leonardo Da Vinci, gegevens bevatten over haar echte identiteit. Zo zouden er initialen staan in haar linkeroog.

Volgens Vinceti zouden de minuscule lettertjes voor eens en altijd duidelijk maken wie de Mona Lisa echt was. Die uitspraak over het bekendste schilderij aller tijden veroorzaakt veel ophef in Italië en heel de kunstwereld.

'De initialen zijn niet zichtbaar met het blote oog, maar met de hulp van talloze beelden in superhoge resolutie heb ik de letters LV in haar rechterpupil gezien. Dat zijn natuurlijk de kenletters van Leonardo Da Vinci zelf. Maar het gaat hier om het linkeroog', aldus Vinceti, die ook voorzitter is van het Italiaanse comité voor cultureel erfgoed.

In dat linkeroog ziet Vinceti de letters B of S, of mogelijk de initialen CE. Dat Lisa Gherardini, de vrouw van een handelaar uit Firenze, model gestaan zou hebben, gelooft Vinceti niet. Hij gaat ervan uit dat de Mona Lisa in Milaan gemaakt is en niet in Firenze, zoals vaak beweerd wordt.

Graaf van Milaan

'Op de achterkant van het schilderij staat het nummer 149 en er is een vierde cijfer doorschrapt. Volgens mij wil dat zeggen dat hij de Mona Lisa schilderde in de jaren 1490, toen hij in Milaan vertoefde', vervolgt Vinceti. 'Waarschijnlijk gebruikte hij een vrouw van het hof van graaf Ludovico Sforza als model.'

Volgende maand maakt de onderzoeker, die eerder dit jaar beweerde restanten van schilder Caravaggio gevonden te hebben, zijn definitieve stelling bekend.