'Ik zeg ook positieve dingen in interview'
Foto: Der Spiegel
N-VA voorzitter Bart De Wever betreurt dat een aantal uitspraken uit het interview in het Duitse weekblad Der Spiegel in de Belgische pers uit hun context gerukt worden, maar ziet verder geen graten in het interview. 'Het is niet de eerste keer dat ik deze stelling verdedig', zei hij in De Ochtend op Radio 1. 'Ik ga me niet verstoppen voor mijn mening'.

Het interview in het gerenommeerd  blad Der Spiegel doet maandag vooral in de Franstalige pers heel wat stof opwaaien. De Wever noemt België de zieke man van Europa, verwijt de Walen en de PS dat ze elke hervorming onmogelijk maken en vindt dat de koning de kant van de Franstaligen kiest.

Vanmorgen op de radio verdedigt hij het interview. 'Ik heb deze stellingen al eerder verdedigd, ook in de buitenlandse pers. Toen is er niemand over gevallen', aldus De Wever. 'Ik heb een mening en maak een eerlijke analyse'. Hij geeft toe dat de timing niet zo goed is, maar Der Spiegel vraagt al maanden om dit interview. 'Ik wil graag over de inhoud praten. Je moet het interview in zijn geheel en in de juiste context lezen en me dan zeggen wat er fout is. Er staat niets in dat niet juist is. Misschien klinkt het hard omdat het in het Duits is'. Hij wijst erop dat hij in het interview de partijstandpunten toelicht, en dat die niet nieuw zijn.

'Men zou uit dit interview ook heel geruststellende dingen over ons land kunnen halen', zei hij. 'Er komt bijvoorbeeld geen revolutie, het land zal niet uit elkaar spatten, maar die zaken haalt men er natuurlijk niet uit'.

Béatrice Delvaux uitte in Le Soir kritiek op de woordkeuze van de N-VA voorzitter. 'N-VA blijft bereid om solidair te zijn met Wallonië, maar geld mag geen infuus zijn, zoals drugs voor een junkie', staat in De Spiegel. De Wever: 'Ik ben niet de eerste die dat zegt. Ook recente studies zeggen dit. Ik mag daar toch kritische vragen bij stellen'.

De N-VA-voorzitter ontkent dat het interview de onderhandelingen hypothekeert. 'Misschien moet je je afvragen of de mensen die er nu een hoofdzaak van maken af willen van de onderhandelingen of de N-VA', vraagt hij zich af. 

Of hij in een oplossing blijft geloven? 'Waarom ben ik er al zo lang mee bezig? Ik heb al zoveel gelegenheden gehad om de deur dicht te doen. Ik zit aan de onderhandelingstafel om te slagen, omdat ik niet in een alternatief geloof'.