Ongeveer 80.000 klanten van de kledingketen Zeb mogen zich komende week al op de koopjes storten, hoewel de wintersolden pas op 3 januari van start gaan. Unizo dient een klacht in.

De klanten krijgen een van deze dagen een uitnodiging in de bus, waarmee ze van woensdag tot vrijdag toegang krijgen tot stevige kortingen in de winkels. 

Bij Zeb zelf luidt het dat men niets verkeerd doet. 'Wij houden nog geen koopjes voor het grote publiek', zegt Vé Bobelyn. 'Alleen onze 80.000 beste klanten - slechts een deeltje van ons totale klantenbestand - worden toegelaten, eventueel met enkele vrienden of familieleden erbij. Noem dit dus geen omzeiling van de sperperiode, wel een beloning voor onze trouwste klanten.'

Klacht

Volgens de ondernemersorganisaties Unizo en NSZ overtreedt ZEB wel degelijk de koopjeswet door tijdens de sperperiode prijsverminderingen te geven, al is het aan een beperkt aantal klanten. Unizo dient opnieuw een klacht in tegen ZEB.

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) veroordeelt deze "nieuwe overtreding van de sperperiode". Ook het Belgische modehuis Fred & Ginger zou de wetgeving overtreden.