Mexicaanse griep rukt op naar België
Volgens griepcommissaris Marc Van Ranst is er in België nog geen reden tot paniek. Foto: jimmy kets
De Mexicaanse griep, het H1N1-virus, rukt opnieuw op richting België. In enkele weken tijd zijn er al tien mensen om het leven gekomen in Groot-Brittannië. Ook in ons land zijn al de eerste zieken met symptomen van Mexicaanse griep gesignaleerd. Dat schrijft De Morgen.

'Zwangere vrouwen moeten zich laten vaccineren', zegt griepcommissaris Marc Van Ranst. De Mexicaanse griep hield een jaar geleden de hele wereld in de ban.

De tien Britse slachtoffers waren allen jonger dan 65 en de meeste waren zwangere vrouwen, al waren er ook slachtoffers die niet tot een risicogroep behoren.

'Geen reden tot paniek'

Van Ranst meldt dat de artsen- en apothekersverenigingen ingelicht zijn. 'Zeker bij zwangere vrouwen, maar ook bij andere risicogroepen zoals oudere mensen, is waakzaamheid geboden', luidt het. 'Het is cruciaal dat gynaecologen zwangere vrouwen, zeker diegenen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zitten, inlichten over wat er aan de hand is en hen aanraden om zich te laten vaccineren.'

Volgens de griepcommissaris is de situatie niet onrustwekkend. 'Op een occasioneel geval na zijn er op de spoeddiensten nog geen patiënten met ernstige symptomen van Mexicaanse griep toegestroomd. Momenteel is er dus geen reden tot paniek in België.'