De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton is vrijdag zijn partijgenoot en huidig president Barack Obama te hulp gekomen bij het Democratisch protest tegen het belastingscompromis dat Obama met de Republikeinen gesloten heeft.

In het Witte Huis zei Clinton, aan de zijde van Obama, dat hij het controversiële compromis steunt. 'Naar mijn mening is het een goed wetsontwerp en ik hoop dat mijn Democratische vrienden het zullen steunen', aldus Clinton.

Donderdag had Obama een kaderakkoord met de Republikeinen in het Congres aangekondigd over fiscale maatregelen. Zo wil de president belastingsverlagingen, waaronder voor de allerrijksten, verlengen. Het gaat om een erfenis uit het Bush-tijdperk die normaal eind dit jaar ten einde lopen. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden schoten het compromis met de Republikeinse oppositie echter af.

Onder druk van de Republikeinen, die zich sterk voelen na hun verkiezingsoverwinning van 2 november, slikte Obama zijn verkiezingsbelofte van het terugdringen van die belastingsverlagingen in. In januari nemen de nieuwe verkozenen zitting: de Republikeinen zullen dan de meerderheid in het Huis hebben.