Elf jaar na de dioxinecrisis zijn Jan en Lucien Verkest veroordeeld tot 2 jaar cel.

Het hof van beroep in Gent heeft vrijdag in de zaak rond de dioxinecrisis Jan en Lucien Verkest veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan de helft met uitstel. In eerste aanleg hadden vader en zoon Verkest een lichtere straf gekregen, namelijk twee jaar cel volledig met uitstel.

Jacques en Jacqueline Thill van het Waalse Fogra, in eerste aanleg veroordeeld tot elk een jaar cel met uitstel, krijgen in beroep alleen een geldboete opgelegd.

Het arrest rond de vroegere NV Verkest uit Deinze komt er elf jaar na het losbarsten van de dioxinecrisis. Jan en Lucien Verkest werden schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Ze verklaarden op factuur dat ze aan meng- en veevoederfabrikanten gesmolten dierlijk vet leverden, terwijl het om een mengsel van dierlijk vet ging dat vergiftigd was met transformatorolie. Het bedrijf Fogra leverde de met giftige pcb's besmette vetstoffen aan Verkest, dat het aan de veevoederbedrijven verdeelde.

Waar de eigenlijke vergiftiging is gebeurd, is nog altijd een raadsel. Hoogstwaarschijnlijk ligt de bron in een Waals containerpark. Maar ondanks talloze bezoeken hebben de onderzoekers nooit kunnen ontdekken waar de olie in het vet is geraakt.