Het zou 'ongrondwettelijk' zijn als de stichter van WikiLeaks, Julian Assange, zou vervolgd worden voor spionage. Dat zegt een van zijn advocaten, Jennifer Robinson. Ondertussen nemen geruchten over een nakende Amerikaanse procedure toe.

'We winnen advies in over de mogelijkheid van vervolging, met de verklaringen van (Amerikaanse) functionarissen die opriepen om Assange te vervolgen, en de geruchten die de ronde doen in de Verenigde Staten over een onderzoek dat wordt voorbereid, of bijna klaar is', zei Robinson. 'Maar we denken dat er geen grond is om te vervolgen in de Verenigde Staten.'

'We denken dat iedere vervolging op basis van de wet op spionage ongrondwettelijk zou zijn en de beschikkingen van het eerste amendement (van de Amerikaanse grondwet), die alle media beschermen, op losse schroeven zou zetten', zei Robinson. Ze antwoordde per mail op vragen van persagentschap AFP.

De New York Times, maar ook andere kranten, publiceren dagelijks onthullingen van de WikiLeaks-website. De stichter van WikiLeaks, Assange, zit in de isolatiecel in Londen, in afwachting van een mogelijk uitlevering op vraag van Zweden. Hij wordt verdacht in een zaak van seksuele aanranding.