Vloerpuzzels moeten uit de winkels
if
Ontslagnemend minister van Consumentenzaken Paul Magnette (PS) laat alle vloerpuzzels uit de Belgische handel verwijderen. Uit controles blijkt dat de puzzels te veel schadelijke stoffen bevatten.

Wie toch nog vloerpuzzels verkoopt, riskeert een sanctie. Fabrikanten die in de toekomst toch nog nieuwe vloerpuzzels willen introduceren, zullen moeten bewijzen dat de puzzels geen schadelijke stoffen bevatten.

Het is niet de eerste keer dat Magnette dergelijke puzzels uit de rekken laat halen. Eind 2009 deed de PS-minister al een gelijkaardige ingreep na een onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop waaruit bleek dat de populaire rubberen vloerpuzzels gevaarlijke solventen en giftige producten bevatten waaronder het kankerverwekkende formamide.

Uit de resultaten van nieuwe analyses blijkt dat "vrijwel alle" puzzels te veel schadelijke partikels afgeven. Magnette heeft daarom de opdracht gegeven om alle puzzeltapijten van de Belgische markt te laten verwijderen.

Daarnaast zal elke fabrikant voortaan verplicht worden om aan te tonen dat zijn product geen enkel spoor meer bevat van de schadelijke stoffen. De fabrikant moet daarvoor een technisch dossier indienen vooraleer hij zijn product op de Belgische markt kan lanceren. "De eventuele reïntroductie op de markt van dit soort speelgoed kan dus maar geval per geval gebeuren", aldus Magnette.

De PS-minister benadrukt dat er ook streng zal op toegezien worden dat al wie toch nog vloerpuzzels verkoopt, gesanctioneerd wordt. Fabrikanten die de maatregel toch aan hun laars lappen, riskeren een administratieve boete die kan oplopen tot 20.000 euro.