'Wikileaks is levensbedreigend maar éénmalig'
Foto: mhb
De door WikiLeaks gelekte informatie, meer bepaald de wereldwijde lijst van sites en infrastructuur die belangrijk zijn voor de Amerikaanse veiligheid, is "ernstig en levensbedreigend", maar zal beperkt blijven tot een "eenmalig fenomeen". Dat zei Howard Gutman, ambassadeur van de Verenigde Staten in België, vrijdag tijdens een gastcollege aan de Gentse universiteit.

Gutman doceerde over de plaats van de VS in de wereld, in het kader van het vak "Langetermijnontwikkelingen in de wereldpolitiek" van hoogleraar politieke wetenschappen Rik Coolsaet.

De ambassadeur benadrukte voornamelijk de gemeenschappelijke waarden en doelstellingen van de VS enerzijds en Europa en België anderzijds, en wijdde uit over onderwerpen als de klimaattop in Cancun, de oorlog in Afghanistan en de strijd tegen het terrorisme.

Gutman wees erop dat ook België door terroristen als doelwit beschouwd wordt en haalde onder meer de recente arrestatie aan van terreurverdachten rond de extremistische site van Ansar Al Mujahideen.

 ij verwees in dat opzicht ook naar Wikileaks, die een geheime lijst vrijgaf van sites en infrastructuur die tegen terreuraanvallen beschermd moeten worden.

Het vrijgeven van die informatie is "serious" en "life-threatening", zei Gutman. De ambassadeur wil de accuraatheid van de diplomatieke documenten niet bevestigen, maar stelde wel dat een lek van dergelijke omvang "a one-time occurrence" is. Het is niet langer mogelijk om die hoeveelheid gevoelige informatie simpelweg te downloaden op een datastick, aldus Gutman.