Dissidenten van WikiLeaks die overhoop liggen met Julian Assange, de oprichter van de website, hebben vrijdag hun concurrerende project OpenLeaks verduidelijkt, dat binnenkort gelanceerd wordt en rechtstreekse lekken naar de media wil vergemakkelijken.

In tegenstelling tot WikiLeaks zal de site OpenLeaks niet rechtstreeks op het internet publiceren, maar partnermedia de mogelijkheid bieden informatie te ontvangen, zo leggen een vroegere woordvoerder van WikiLeaks, Daniel Domscheit-Berg, en een ex-lid, Herbert Snorrason, uit.

"OpenLeaks is een technologisch project met als doel diensten te leveren aan derden die informatie uit anonieme bronnen willen krijgen", zegt de Duitser Domscheit-Berg in een documentaire over WikiLeaks die zondagavond op de Zweedse televisie (SVT) wordt uitgezonden en die het Franse persbureau AFP kon bekijken.

De website openleaks.org zou binnenkort beschikbaar zijn.

WikiLeaks, dat in 2006 werd opgericht en gespecialiseerd is in de publicatie van vertrouwelijke documenten, heeft de voorbije dagen een diplomatieke storm veroorzaakt met de verspreiding van duizenden diplomatieke telexen.

Oprichter Julian Assange zit in Londen in voorarrest. Hij werd dinsdag aangehouden met een Europees arrestatiebevel van Zweden, waar hij verdacht wordt van seksuele delicten.