Sociaal akkoord bij Hansen Transmissions
Foto: VUM
Bij Hansen Transmissions, een producent van tandwielkasten, is een sociaal akkoord bereikt over een herstructurering. Daarbij gaan 99 banen verloren. De herstructurering was een voorwaarde verbonden aan de verkoop van de industriële divisie.

Midden oktober maakte Hansen bekend een voorakkoord bereikt te hebben met Sumitomo Heavy Industries. Toen werd gezegd dat bij de herstructurering tot 125 jobs verloren zouden gaan.

Op 20 december zullen Hansen Transmissions International en het Japanse Sumitomo de verkoopsovereenkomst ondertekenen voor de industriële tandwielkastendivisie van Hansen. 

De transactie moet na de ondertekening nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Hansen Transmissions. Daarvoor zal een aandeelhoudersvergadering worden samengeroepen. Hansen en Sumitomo willen de verkoop volledig afronden voor eind mei 2011.

Hansen Transmissions zal zich na de overname concentreren op hernieuwbare energie. "De groep en de directie zijn ervan overtuigd dat dat de juiste strategie is, en dat dat een sterkere positie zal opleveren in een sector met substantiële groeimogelijkheden op lange termijn", luidt het.

Hansen Transmissions International, met hoofdzetel in Kontich, is ontwerper, producent en leverancier van tandwielkasten. De onderneming maakt zowel tandwielkasten voor windturbines -dit jaar goed voor 84 procent van de omzet- als voor de industrie, bijvoorbeeld voor kranen of transportbanden.

Het bod van 75 miljoen euro van Sumitomo dat Hansen op 14 oktober ontving, heeft betrekking op de industriële tandwielkastendivisie. De fabriek in Edegem komt zo in Japanse handen, terwijl Hansen de fabriek in Lommel en zijn hoofdkwartier in Kontich behoudt, samen goed voor 950 banen.

Het voorbije boekjaar maakte Hansen 8,6 miljoen euro verlies. De divisie Industrial Transmissions leed 4,2 miljoen euro verlies. De inkomsten uit de verkoop zullen vooral gebruikt worden voor schuldafbouw.